Promena poreskog PDV perioda

Do 17.01.2022. godine je rok za promenu poreskog perioda prilikom obracuna i placanja Pdv-a, sa tromesecne na mesecnu i sa mesecne na tromesecnu obavezu.

Podnošenje zahteva za promenu poreskog perioda podnošenja poreskih prijava za plaćanje PDV-a
Rok za podnošenje zahteva za promenu poreskog perioda za koji se predaje poreska prijava i plaća PDV iz kalendarskog tromesečja u kalendarski mesec je 15. januar. Kako 15. Januar ove godine pada u subotu rok se pomera na prvi naredni radni dan što je ponedeljak 17. januar 2022. godine.

Za obveznike koji prvi put započnu obavljanje PDV aktivnosti u tekućoj kalendarskoj godini, za tekuću i narednu kalendarsku godinu poreski period je kalendarski mesec, bez obzira na visinu ostvarenog ukupnog prometa. Prema tome, svi obveznici koji su u 2020.godini započeli PDV aktivnost mogu za 2022. godinu da menjaju period u kalendarsko tromesečje (ukoliko imaju promet manji od 50.000.000) ili da zadrže poreski period kalendarski mesec.

Zahtev za promenu poreskog perioda najkasnije do 17. januara podnose:

• tromesečni poreski obveznici koji žele da promene poreski period u kalendarski mesec, i koji su u prethodnih dvanaest meseci imali prihod veći od 50.000.000,oo dinara,
• tromesečni poreski obveznici kojima je Poreska uprava odobrila za 2021. godinu promenu poreskog perioda u mesečni, ako žele da i u 2022. godini budu mesečni obveznici,
• obveznici PDV koji su prvi put započeli PDV aktivnost u 2020. godini, za koje je u 2020. i 2021. godini poreski period bio kalendarski mesec, ukoliko žele da i u 2022. godini zadrže taj status.

Odobreni poreski period traje najmanje 12 meseci.

Rota Consulting doo

 

Ova Internet stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta se slažete sa korišćenjem kolačića (cookies)

Scroll to Top